Mar 30, 2009

Önce bahçedeki hevesli ağacımız gördü,

 
Posted by Picasa


Sonra biz... Bahar geldi oh be:) 
Posted by Picasa

Mar 13, 2009

Karanlık Adam-Paul Auster

Yazdığınız roman kahramanı sizi öldürmek için peşinize düşerse...

Ne zamandır Auster okumak istiyordum da bir türlü sıra gelmiyordu. Üzerine yaptığım araştırmalar ve sayıca çok olan hayranlarından yola çıkarak bir kurgu ustasıyla karşılaşacağımı hayal etmiştim.
Dili sade, dinlendirici, konusu ve işlenişi akıcı, eğlenceli, heyecan verici bir kitap ama daha iyi kurgular, daha iyi anlatımlar da gördüm.

Kitapta ki yaşlı adamın her hikaye anlatışı bana anneannemi çağrıştırdı, neden bilmem;)

Auster hakkında karar vermeden önce bir kitabını daha okumam lazım.

Sıradaki Kitap:Kayboluş - George Perec

Mar 9, 2009

Mar 6, 2009

şarjör...

Ne çok konuştuk dün Günay'la, eve geldiğimde konuşmaktan boğazım ağrımış, sesim çatlamıştı. Yine de hızımı alamayıp sohbete canımcımla devam ettim; ta ki çene kemiklerim aşınana kadar. Sanırım önümüzdeki bir aylık sohbet kotamı doldurdum, bir süre benden sohbet beklemeyiniz.
Yine de keyifliydim-keyifliyim çok, kitap okuyasım, yazılar yazasım, şahane müzikler dinleyip daha şahane filmler izleyesim var. Bütün bulaşıkları elde yıkayasım, halıları silesim, bir inşaatta amelelik yapasım, işe gidesim, yola çıkasım var.

Bazı insanlar ömrünü yer, bazı insanlar şarj eder insanı.

Siz hangi modelsiniz?

Yaralı Zaman- Ferit Edgü



Bir savaşın zulmünden kaçıp Doğu sınırında kaderlerinin kendilerine sunacaklarını bekleyen kırık dökük insan manzaralarını şiirsel bir dille, onların arasındaki yolculuğu sırasında anlatmış Ferit Edgü. Hoş bir anlatı, şiirsel bir dil ve fakat suya yazılmış yazılar... Ne yazık ki akılda bir kıvılcım çakmadığı gibi damaktada tad bırakmıyorlar.

Sıradaki kitap:Karanlıktaki Adam-Paul Auster

Mar 3, 2009

tütsü...

İstifa etmeden önce sormuştum hocama: Aç kalır mıyım dershane piyasasında? Tutunabilirmiyim üç yıl aradan sonra? Alışabilir miyim yeniden? Pişman olur muyum MEB'den ayrıldığıma?

Yirmi yılı aşkındır dershaneciyim, hiç aç kalmadım-kalmazsın, demişti bana. Tutunmak ne demek, kurdu olursun bir-iki yıl sonra. Alışırsın, iyi de dershane öğretmeni olur senden ama bu yazdıkların son öykülerin olur, özlersin... demişti.

Dört yıl oldu, pişman olmadım hiç. Fakat bir kez bile değmedi kalem kağıda, özledim, çok...

Öyküler de oyunlar ve şiirler gibi anı oldu galiba:)

Mar 1, 2009

gölgesizler...


Beklenen Şubat Akşamı geldi ve ben de sinema koltuğuna yerleşip günlerdir heyecanla beklediğim filmi izledim:) Oh be iyi ki de gitmişim...
Başlangıçta, filmi gerçekten beğeniyor muyum yoksa çok beğendiğim bir kitabı anımsamanın hazzını mı yaşıyorum, ayırmak zor oldu benim için. Kararı vermek ertesi günün akşamına kaldı ve filmin de tıpkı kitap gibi zamanla sindirilebiliyor olmasını başarısına yordum.

Gerçekle hayalin birbirine karıştığı filmde, zaman zaman göze batan aşırı teatral ifadeler, filmdeki durgun ve kimi iç sıkan haller kitapta tasvir edilen atmosferi yakalamış. Genel olarak kitaba sadık ta kalınmış ki kitabı okuyanların hoşlanacağını düşündüğüm bir tad bu. Çünkü kitapta son derece başarıyla ve bütün ayrıntılarıyla anlatılan olay örgüleri, akıl karışıklıkları, iç karmaşalarının nasıl sinemaya aktarılacağı benim için bir muammaydı.
Filmde anlatımı güçlendiren teknikler son derece yerli yerinde kullanılmış. İyi bir kadro iyi oyunculuklar.

Konu...Konu, benim bu güne kadar Türk Sinemasında bir örneğini daha görmediğim derinlikte.


(Not: uzun bir toplantı sonrasıdır, yorgunumdur demeden bana eşlik eden, heyecanıma ortak olan canımcıma 10017 kez teşekkürler:)

1339... Ya da Öyle Bir Yıl- Nicholas Seare

Eğlenceli bir kıyamet günü senaryosu. Felsefi bir bakış, esprili bir anlatım. İnsan doğasını, üçkağıtları, zaafları kurnaz bir sokak satıcısı üzerinden ti'ye alıyor.
Kitabı okurken, bir tiyatro metni okur gibi hissettim kendimi, hoştu.
Kolayca oyunlaştırılabilecek ve sahnelendiğinde eğlenceli olabilecek bir kitap bence. İlgilenen arkadaşlara duyurulur:)

Sıradaki kitap: Yaralı Zaman-Ferit Edgü