Aug 31, 2018

Eski Çamlar Bardak Oldu

 
Kitap klübümüz yeniden cana geldi. Her birimiz ayrı bir şehirde ve birbirinden yoğun koşturmalar içindeyiz ama yine de denemek istedik. Görelim bakalım n'olacak...

 Germinal, klübümüzün ikinci kitabı aslında.

19 . yy da Fransız Madencilerinin yaşamını , daha iyi bir yaşam için yeşerttikleri umudu ve direnişi paralelde filizlenen bir aşk hikayesini anlatıyor.

Kitabın sert ve gerçekçi üslubu zaman zaman okuyucuyu biraz zorlayabiliyor.Okuyucu sık sık  insan, toplum, değerler, gerçekler üzerine düşünmeye zorlanıyor.

Başlangıçta benzer bir konuyu işleyen , yıllar önce okuduğum ve pek sevdiğim Llewellyn'in "Vadim O kadar Yeşildi ki ' kitabına benzer bir tad alsam da ilerleyen satırlarda Zola'nın gerçekçiliği  LLwellyn'in fazlaca romantik saymama neden oldu.

E. Zola, Germinal... İyi kitap, okunsun  bence ;)

Not: Kitapla aynı adı taşıyan 1993 yapımı bir de film var elbette ancak kitabı okumamışsanız (filmi anlamanız demiyorum )filmdeki olayları anlamlandırabilmeniz biraz zor. Kitabı okumuşsanız da tuhaf kesinti ve kopukluklarla yavanlaşmış filmden tad almanız pek mümkün değil. Film gerek işlenişi, gerekse oyunculukları açısından Potemkin Zırhlısı tadı veriyor insana . İzlemeyin bence, gerek yok ;)

No comments: