Nov 6, 2009

Çevremizdeki Fizik- Naci Balkan-Ayşe Erol

Öğrencilerime önerebileceğim, onları yönlendirebilecek, ilgilerini artıracak,  kafalarında oluşan sorulara onları fizikten soğutmadan yanıtlar verebilecek kitapların peşinde koşuyorum yıllardır. Kimi okumalarımı tamamen bu amaçla yapıyorum .
Çevremizdeki Fizik'te bu amaçla okuduğum kitaplardan biri. Yazar kendi
öğrenciliğinde çektiği anlaşılabilir kaynak sıkıntısını, onlara fiziği sevdiren öğretmenini, kendisinin de lise öğrencilerine sadebir dille fizik ve fiziğin yaşamımızdaki önemini anlatmak istediğini anlatmış kitabın önsözünde. Hah, dedim ben de, işte aradığım kitap...

Normalde kitap okurken bölüm atlamayı sevmem ama bu kitapta zaman zaman bazı bölümleri okumayı yarıda bıraktığımı itiraf etmeliyim. Sıkıldığım ve anlamadığım da oldu, çünkü kitap sade anlatım amacına pek de hizmet edememiş. Ben temel fizik bilgisine sahip olmama karşın kavram kalabalığla başedemediğim zaman oldu. Dolayısıyla da sık sık ilgimi kaybettim. Kitap birbiriyle doğrudan alakalı olmayan konu başlıklarından oluşuyor. Bu nedenle kitabı okurken ilgilenmediğiniz, sıkıldığınız bölümü atlayıp bir sonrakinden devam etme şansınız var.
Ayrıca fizikle ilgili kitapları sade bir biçimde anlatma amacındaki kitapların pek çoğunda düşülen hataya düşülmüş. Oldukça karmaşık olan süreçleri anlatmadan sadece sonucu vermek sadeleştirmekten ziyada karmaşıklaştırıyor . Bu şekilde ki anlatımlardan birşey öğrenmek mümkün de değil bana kalırsa.

Kitabı öğrencilerime öneremeyeceğim ne yazık ki ama fizik eğitimi alıp bilgi tazelemek isteyenlere ya da meraklı üniversite öğrencilerine önerilebilir.

4 comments:

KLAVYEME DÖKÜLENLER said...

Lisede Kredili sistemde MF'ci ben ,Fizikten kalmış; yetersiz bakiyeden edebiyatçı olmuştum. Keşke kitapların yakılmadığı, içimdeki einstein'ın sindirilmediği bir gençlik döneminde bu kitabı okusaydım. Bu arada artık umarım buralardayım Derya, klavyemedokulenler.blogspot.com

daryal said...

Sen kimsin?

KLAVYEME DÖKÜLENLER said...

Doğru ya isimsiz olmuş. Tayfun

daryal said...

Çok zaman oldu görüşmeyeli...Hoş geldin:)